Nekretnine

delimična mobilizacija ruši cene nekretnina

[ad_1]

OVAJ RUSKI REGION OSETIO EFEKTE DELIMIČNE MOBILIZACIJE: Stanove više nama ko da kupi, a do juče su bili jako traženi!

Foto: Tronin Konstantin / Alamy / Alamy / Profimedia

Posle najave delimične mobilizacije u Rusiji, poznavaoci očekuju promena na tržištu nekretnina u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na obali Baltičkog mora. Prodavci sve češće počeli zovu agencije za nekretnine.

Rukovodilac agencije za nekretnine Ekaterina Isupova kaže da su pre toga lokalni trgovci nekretninama dobijali pozive od stanovnika drugih ruskih regiona, ali da ih je sada manje. Ona je rekla i da oko 30 odsto vlasnika koji ranije prodaju svoje nekretnine snižavaju cene za oko 20 odsto.

„Sada je tržište nekretnina u Kalinjingradskoj oblasti prezasićeno ponudama, ali potražnje kao takve nema. Valjda će se pojaviti, to je za očekivati. Čim cena bude 40-50% niža od tržišne, naši domaći kupci će pokazati interesovanje“, objasnio je stručnjak.

Do danas je bilo mnogo predloga za postavljanje novih objekata. Vlasnici koji su uložili u imovinu strahuju od nepoznatog. Prema rečima Isupove, sekundarno stanovanje će generalno pojeftiniti.

„Meštani će kupovati, jer se posetioci i nerezidenti plaše da ulažu u Kalinjingrad. Mnogi čak i samo poznanici pišu: šta se dešava sa tobom? Sigurni su da je ovde sve loše. Novac će se okretati unutar regiona“, sigurna je ona.

Hipotekarni broker Alina Bukhanevič rekla je da su sada neki vlasnici počeli da traže opcije kako da se otarase imovine. Po pravilu, klijenti se obraćaju specijalistu sa zahtevima za brzu prodaju stanova. U osnovi, to su bivši državljani zemalja ZND koji su se preselili u Kalinjingradsku oblast, koji sada planiraju da se vrate.

Prema rečima direktora kompanije za nekretnine „Avenue Realt“ Marata Subkhangulova, danas većina lokalnog stanovništva odlaže rešenje stambenog pitanja. On je naglasio da je 22. septembra bilo 50 odsto manje poziva na objekte. U drugim ruskim regionima ova cifra je pala za 30-40%.

„Mnogi su već dobili sudske pozive, mnogi sklapaju poslove, a čak i ako još nisu prodali, unapred uzimaju saglasnost supružnika za prodaju. Sve se može promeniti u svakom trenutku“, objasnio je stručnjak.

Ranije je objavljeno da je cena „manjeg stana“ u Moskvi jednaka dva stana u Kalinjingradu.

Kurir.rs/MK.ru


Kurir[ad_2]

Source link

Slični članci

Na Kopaoniku počinje gradnja novih hotela i apartmana

NinaG

Zimovanje u Španiji – da se ne bi finansirao Putinov rat? | Evropa | DW

NinaG

Da li se i danas kupuje ova vrsta nekretnine?

NinaG