Tehnologija

ЕлевенЕс урадио прототип прве најдуже ЛФП батеријске ћелије

[ad_1]

ЕлевенЕс је направио прву и најдружу ЛФП (литијум гвожђе фосфат) батеријску ћелију у Европи, која ће бити испоручена на тестирање купцима у првом кварталу 2023, најавила је компанија.

електрицни, аутомобил

ЛФП батеријске ћелије одликује већа безбедност, приступачност, дуг век трајања и већи број цуклуса употребе.

ЛФП батеријске ћелије се праве без никла и кобалта, а један од разлога повећане потребе за њима је раст употребе електричних возила, као и потребе за складиштењем енергије које захтева батерије за стабилизацију енергетских система услед растућег удела обновљивих извора енергије.

Компанија је најавила у саопштењу да ће њена EDGE батеријска ћелија бити приказана на Тхе Бусинес с Боостер, годишњем међународном догађају за умрежавање које организује компанија ЕИТ ИнноЕнергy, који ће окупити представнике више од 150 водећих технологија одрживе енергије из целог света, у Лисабону 28. и 29. септембра.

ЛФП технологија, која ће према Блоомберг НЕФ, 2022. године достићи 40 одсто удела на глобалном тржишту батерија, одликује већом безбедношћу, приступачношћу и повећаном одрживошћу.

Поред доказаних безбедносних карактеристика у електричним возилима, ЛФП батерије трају двоструко дуже од најчешћих конкурентских технологија.

Последњих месеци, водеће аутомобилске компаније као што су Тесла, Фолксваген, BMV, Мерцедес, Форд и друге већ су увеле ЛФП ћелије у своје возне паркове.

„Након што смо пробали и тестирали више од 500 лабораторијских узорака ћелија, развили смо коначнан хемијски састав и дизајн ћелија и израсли у међународни тим од скоро 50 људи. Развој иде према нашим плановима и очекујемо да ћемо до краја ове године затворити и серију Б инвестиције, проширити производне капацитете на 300-500 МВх и укључити неколико стратешких инвеститора како бисмо даље убрзали наш раст“, рекао је генерални директор ЕлевенЕс Немања Микаћ.

Поред тога, он је нагласио да ће ЕлевенЕс тржишту понудити три различите величине EDGE батеријских ћелија у призматичном формату, које ће бити конкурентне свим тренутно доступним масовно произведеним батеријама на глобалном тржишту.

ЕлевенЕс је индустријски spin-off пројекат Al Pack групе из Суботице, мултинационалног лидера у преради алуминијума са скоро три деценије искуства и знања у високопрецизној преради алуминијума, кључној компоненти производње електрода која чини активни део ЛФП батерија.

Лабораторија и развојни центар раде од јуна 2021. године, а прва фаза производног погона биће завршена до јануара 2023.

Прва фаза гига-производње (8GVh), са капацитетом за испоруку батерија за 200.000 електричних аутомобила годишње, очекује се до краја 2025.

[ad_2]

Source link

Slični članci

Fekalije na Kopaoniku se izlivaju direktno u prirodu, nema kanalizacije ni prečistača

NinaG

Pokrenuta digitalna platforma otvorenih podataka

NinaG

FOTO: Teleskop „Džejms Veb“ napravio nove slike Jupitera – planeta viđena kao nikad ranije

NinaG