Svet

Francuska od danas na čelu EU, na agendi i Zapadni Balkan

Francuska je danas preuzela predsedavanje Evropskoj uniji, a među njenim prioritetima biće izgradnja jače i suverenije EU, odbrana vladavine prava i evropskih vrednosti i jačanje strateške autonomije.

Na agendi Pariza biće i Zapadni Balkan, a francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da EU treba više politički i ekonomski da se angažuje u regionu.

„Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali takođe investicija da bismo podržali ekonomsku integraciju tog regiona…

Takodje da bi se borili protiv mešanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu“, rekao je Makron izlažući prioritete francuskog predsedavanja 9. decembra u Jelisejskoj palati.

Makron je apelovao na to da se „razjasni evropska perspektiva“ zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne sme dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar takođe je rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od dva geografska prioriteta francuskog predsedavanja Savetu EU.

„Zagovaraćemo snažnije ulaganje EU u ovaj region radi promovisanja ekonomskih integracija, stabilnosti i vladavine prava koja treba da bude u samom središtu svih reformi u celom regionu“, rekao je francuski ambasador.

Francuska će na kraju predsedavanja, u junu, organizovati konferenciju o Zapadnom Balkanu.

„Konferencija o Zapadnom Balkanu treba da dokaže ulogu koju Francuska pridaje regionu i njegovoj EU perspektivi“, izjavila je francuska ambasadorka u Sloveniji Florens Ferari za slovenačku agenciju STA.

Pariz je, prema njenim rečima, svestan da su bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu od ključne važnosti za Evropu i podržava njegov put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Šta će biti ciljevi Francuske
Moto francuskog predsedavanja biće „Oporavak, snaga, pripadnost“.

Cilj Francuske je oporavak od pandemije i jačanje ekonomije uz podršku ekološkoj i digitalnoj transformaciji, a „snaga“ iskazuje želju za jačanje strateške autonomije i promovisanje evropskih vrednosti i interesa.

Poslednja reč ukazuje na ideju jačanja evropskog identiteta i razvoja zajedničke evropske vizije, kroz kuluturu, zajedničke vrednosti i istoriju. Makron je rekao da želi da izgradi „Evropu snažnu u svetu, potpuno suverenu, sa slobodom izbora, koja će biti gospodar svoje sudbine“.

Francusko predsedništvo će raditi na promovisanju evropskog modela rasta, koji će dozvoliti bloku od 27 zemalja da generiše bogatstvo i radna mesta a da istovremeno očuva visoke socijalne i klimatske standarde.

Makron je kazao da je potrebna reforma šengenske zone kako bi Evropa mogla da zaštiti svoje granice u migrantskih krizama.

Založio se i za „snažniju i efikasniju evropsku odbranu“ koja bi doprinosila transatlantskoj i globalnoj bezbednosti i bila komplementarna sa NATO.

Tokom francuskog predsedavanja bi trebalo da bude usvojen novi „strateški kompas EU“, zajednička analiza pretnji i evropski mehanizam rešavanja kriza.

Makron je u debati u Evropskom komitetu regiona početkom decembra rekao da će jedan od vodećih izazova francuskog predsedavanja biti odbrana demokratije i vladavine prava, ocenivši da se evropske vrednosti trenutno „osporavaju u nekoliko članica EU“.

Posebno je istakao zaštitu od lažnih informacija i sajber pretnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije, a obećao je i „snažne inicijative“ za slobodu medija u 2022.

Francuski predsednik je rekao da, s obzirom na te pretnje, „moramo delovati kako bismo branili naše novinare“ i bolje regulisali finansiranje političkih partija i onlajn političko oglašavanje.

Jedan od prioriteta novog trojnog predsedništva EU, koje pored Francuske čine naredne predsedavajuće Češka i Švedska, biće zaštita građana i sloboda, s fokusom na poštovanje evropskih vrednosti i jačanje šengenske zone i zajedničke politike o azilu i migracijama.

Takođe će promovisati novi model rasta i investicija, zasnovan na održivom zelenom rastu i jačanju industrijskog i digitalnog suvereniteta EU. Na vrhu agende biće i globalna Evropa koja promoviše multilateralizam i obnovljena međunarodna partnerstva.

Izvor: https://rs.n1info.com/

Slični članci

Kralj Čarls dobio olovku | Info

NinaG

Kineska vojska pretnja Tajvanu | Info

NinaG

Neobične obrve manekenke šokirale svet | Magazin

NinaG