Vesti

Geotermalna izvorišta u Srbiji jača od uglja – Biz

[ad_1]

U situaciji kada su energenti sve skuplji i kada potražnja za njima stalno raste korišćenje obnovljivih izvora energije postaje sve važnije.


Izvor: Dnevnik

Ilustracija: Shutterstock/Alex Traveler

Ilustracija: Shutterstock/Alex Traveler

Među obnovljive izvore energije spada i geotermalna energija.

To je veoma važan resurs u Srbiji koji se, i pored toga što po potencijalima naša zemlja spada u područje s bogatim izvorima, veoma slabo koristi, piše novosadski Dnevnik. Prema nekim podacima, u Srbija ima čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, naša zemlja se ističe značajnim hidrogeološkim i geotermalnim resursima u odnosu na prosečne vrednosti u Evropi jer količina geotermalne toplote koja izbija na površinu Zemlje, obračunata po jednom kvadratnom metru u svakoj sekundi iznosi više od 100 mNj/m2, naspram evropskog potencijala od 60 mNj/m2. Potencijal i mogućnost za eksploataciju geotermalnih voda postoji na skoro celoj teritoriji Vojvodine.

Iako stručnjaci ukazuju da je ukupna količina toplote geotermalnih resursa u Srbiji znatno veća od toplote koja bi se generisala iz domaćih rezervi uglja, ovaj potencijal se gotovo ne koristi. Suštinski, voda s geotermalnih izvora ili bušotina u našoj zemlji uglavnom se koristi u terapeutske svrhe u termalnim banjama, a njena primena je mnogo šira.

Geotermalna energija može se koristiti za proizvodnju električne energije, grejanje naselja, grejanje staklenika i plastenika, u drugim vrstama poljoprivredne proizvodnje… Uz to, geotermalna energija ima niz prednosti – čista je i sigurna za sredinu, a praktično neiscrpna. Upotrebom ovog izvora energije smanjuje se korišćenje fosilnih goriva, eksploatacija nije ograničena meteorološkim uslovima, a ni godišnjim dobom.

Geotermalnu energiju je najjednostavnije iskoristiti za zagrevanje i hlađenje kuća i poslovnih prostorija pomoću takozvanog otvorenog sistema – bilo direktnim korišćenjem geotermalne vode ili posredno primenom toplotnih pumpi. U mnogim zemljama geotermalna energija se u velikoj meri koristi za proizvodnju električne energije. Tako se, recimo, na Islandu više od 25 odsto ukupne električne energije proizvode u geotermalnim postrojenjima, a i među zemljama koje sve više koriste prednosti ovog izvora energije su i Sjedinjene Američke Države, Italija, Nemačka, Francuska, Novi Zeland, Filipini, Indonezija, Japan..

Kada se geotermalna energija koristi za proizvodnju električne energije, koristi se vruća voda i para iz Zemlje za pokretanje generatora. Elektrane koje rade na binarni princip koriste hladniju vodu u odnosu na postrojenja s drugačijim načinom proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora, pa je dostupnost geotermalnih zaliha veća nego kod ostalih postupaka. Geotermalne elektrane ne zauzimaju veliki prostor i ne koriste drugu energiju za pokretanje pumpi, osim one koju same proizvedu, a nakon izgradnje takve elektrane energija je gotovo besplatna.

Znatne uštede mogu se ostvariti i kada se geotermalna voda koristi za grejanje. Naime, prednost sistema za grejanje i hlađenje je to što se 70 odsto energije potrebne za grejanje prostora dobija iz podzemne vode besplatno sve vreme eksploatacije toplotne pumpe. Budući da su mogućnosti korišćenja geotermalne energije u Srbiji velike, na taj način bi se mogli uštedeti milioni kilovata energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.[ad_2]

Source link

Slični članci

Država uskoro izlazi sa merama: Kakve nagrade čekaju građane koji budu štedeli struju? – Biz

NinaG

Predsednik Srbije i sa Gabrijelom Eskobarom u Briselu: Vučić poručio da Srbija kao odgovorna država nastavlja da održava mir – Politika

NinaG

Objavljen školski kalendar: Đaci još nisu seli u klupe, a poznato kad će prvi raspust

NinaG