Nekretnine

GRADNJA USPORILA, MATERIJAL JEFTINIJI ALI CENE KVADRATA NE MIČU Stručnjaci ističu da i dalje potražnja diktira tempo na tržištu, krenula i navala na starogradnju

[ad_1]

– To se u teoriji zove fleksibilna i nefleksibilna tražnja. Jer kada se smanji količina gradnje ne može toliko da se smanji potražnja, ona ostaje ista. Ko kupuju on je odlučio da kupi, e sada on ima manju ponudu jer je usporila novogradnja, pa tako sada imamo tendenciju da skaču cene stare gradnje. Dakle, čiinjenica je da cene i dalje imaju uzlazni trend iako se manje gradi, i ostaje ista tražnja – kaže za „Blic Biznis“ Milić Đoković, licencirani procenitelj.

Blic preporučuje


Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Naš sagovornik objašnjava da to što je pojeftinio građevinski materijal ni ne može mnogo da utiče na cenu jer materijal u cenu kvadrata ulazi oko 10, 20 odsto. Kako kaže grubi građevinski radovi iznose oko 35 odsto, tako da to nikako ne može znatno da obori cenu kvadrata nekretnine.

Građevinski materijal jeftiniji

Prema podacima sajta trejdingekonomiks, koji prati kretanja robe, valuta i akcija na velikim svetskim berzama cene građevinskog materijala u predhodnih pet meseci su znatno opale. Gvožđe je sada dostiglo cenu od 109,50 dolara po toni, dok je pet meseci ranije koštalo 152,63 dolara. Znatno je pojeftinio čelik, i sa 5.294,3 dolara po toni, koliko je iznosio u aprilu, sada košta 4.142 dolara. Bakar je sa 4.5287 od aprila, došao sada na 3.6275 dolara po toni.


Foto: shutterstock

Da ovo pojeftinjenje neće uticati na smanjenje cene kvadrata, slaže se i izvođač radova Dejan Milenković, koji za „Blic Biznis“objašnjava da je jako teško sada naći slobodan stan jer se manje gradi, a tražnja je i dalje ista.

– To što je materijal malo pojeftinio neće uticati na cenu jer potražnja je i dalje ista. Ljudi i dalje masvno traže da kupe stanove, iako su cene kvadrata svuda poskupele. Sa druge strane imamo i da su dnevnice građevinskih majstora poslednjih meseci znatno skočile – kaže Dejan.

Građevinske dozvole smanjene za 10 odsto

Izdavanje građevinskih dozvola u odnosu na predhodnu godinu smanjeno je oko 10 odsto.

U junu mesecu 2022. izdato je 2.187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9 odsto na ostale građevine.


Foto: RGZ / screenshot

Ako se posmatraju samo zgrade, 79,0 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,0 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4 odsto), piše Republički zavod za statistiku.

Ova statistika, imajući u vidu i ad građevinskog materijala otvorila je pitanja pitanje da li to pada građevinska aktivnost, i kako će se to odraziti na cene na tržištu?

Uprkos ovoj statistici stručnjaci su mišljenja da promene cene kvadrata trenutno na tržištu nema, ali su potvrdili da je tačno da je gradnja stanova smanjena.

– Gradnja je smanjena, i to se vidi. Jako je teško sad pronaći nov stan za kupovinu. Osim što je stopirana gradnja, tome je doprinela i navala Rusa i Ukrajinaca na naše nekretnine koji su bili spremni da plate svaku cenu, tako da su oni dosta pokupovali – kaže izvođač radova Dejan.

Najskuplji kvadrat u Beogradu prodat za 9.545 evra

Po visini cena nekretnina Beograd i dalje prednjači. Najskuplji kvadrat nekretnine u Srbiji je i dalje u centru Beograda. Prema podacima iz jula cena je skočila za 1,28 odsto i došla na 2.996 evra. Na opštini Novi Beograd cena stanova prema poslednjim podacima iznosi 2.348 evra. Na Vračaru su cene rasle 1,97 odsto i trenutno iznose 2.851 evra, dok je na Voždovcu poslednje povećanje od 0,10 odsto formiralo cenu od 2.107 evra.

Prema najnovijem izveštaju RGZ u koji je Blic Biznis imao uvid, najskuplji kvadrat u Beogradu prodat je za 9.545 evra. Izveštaj donosi informacije o prometu na tržištu nepokretnosti, kupoprodajnim ugovorima, ali i gradovima u kojima su se stanovi najviše kupovali.


Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Cene kvadrata u ostalim gradovima Srbije

Prema izveštaju oglasnog portala Nekretnine.rs u julu mesecu najveće poskupljenje je u Novom Sadu na opštini Grbavica, gde je su sa povećanjem od 10,11 odsto cene nekretnina potpuno izjednacene sa onima u centru i iznose 2.226 evra. Nešto manje poskupljenje prošlog meseca bilo je u centru Ništa, blizu devet odsto.

Tokom meseca juna, naveći rast cena kvadrata zabeležen je okolini Novog Sada, u mestu Grbavica, za čak 10,11 odsto, gde je cena dostigla 2.266 evra po metru kvadratnom. Sa ovim povećanjem, cena je potpuno izjednačena sa cenom kvadrata u samom centru, koje je inače u julu imalo povećanje samo o,89 odsto.

Kvadrati na gradskim lokacijama u Kragujevcu su tokom jula meseca porasli za 3,18 odsto. I to se odnosi na gradske lokacije. Tako se sad u ovom gradu kvadrat košta 1.200 evra.

U Pančevu, prosečna cena kvadrata rasla je 3,69 odsto i sada iznosi 1.350 evra.

Koliko se trgovalo nekretninama u Srbiji?

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine iznosio je 2 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 27,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2021. godine, navodi se u najnovijem izveštaju RGZ.


Foto: RGZ / screenshot

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u drugom kvartalu 2022. godine u Republici Srbiji bio je 35.939, što je za 1 odsto više nego u drugom kvartalu 2021. godine.

U drugom kvartalu 2022. godine u odnosu na drugi kvartal 2021. godine zabeležen je rast broja kupoprodaja u Novom Sadu za 83 ugovora (2,7 odsto), Gradu Beogradu za 398 ugovora (4,4 odsto), i Kragujevcu za 51 ugovora (7,4 odsto), dok je u Gradu Nišu zabeleženo smanjenje za 7 ugovora (0,7 odsto).

Najveći broj sklopljenih kupoprodajnih ugovora u drugom kvartalu 2022. godine dostavljenih od strane javnih beležnika je na području Osnovnog suda u Novom Sadu – 3817 sa obimom novčanih sredstava od oko 265 miliona evra.

Najveći obim novčanih sredstava uloženih u nepokretnosti je na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu od blizu 577 miliona evra sa oko 3.686 kupoprodajnih ugovora dostavljenih od strane javnih beležnika.

Na području ostalih sudova u Republici Srbiji sklopljeno je ukupno oko 32.100 kupoprodajnih ugovora, a ukupan obim novčanih sredstava iznosio je blizu 1.4 milijarde evra.

Želite da vam „Blic Biznis“ donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

[ad_2]

Source link

Slični članci

Na posao ne vraćaju ni Vladina komisija, ni Upravni sud

NinaG

U prestonici zakup nekretnina prevazilazi sve rekorde, pa je dostigao neverovatnu cenu od 3.000 evra

NinaG

Cene stanova po Evropi, evo koji grad se našao na prvom mestu kao najskuplji

NinaG