Vesti region

Hrvatska se sprema za iskljuenja struje? I Severna Makedonija uvodi mere – Biz

[ad_1]

Draen Jakić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Poar, komentarisao je cene energenata i scenarije koji se oekuju na jesen.


Izvor: Tanjug, Index

Ilustracija: Shutterstock/narai chal

Ilustracija: Shutterstock/narai chal

to se tie cena struje, Jakić je rekao da su one viestruko veće u veleprodaji nego pre godinu dana, i da se deo njih prenosi na potroae, ali i da domaćinstva danas plaćaju mnogo niu cenu od otkupne, prenosi Indeks.

„U svakom sluaju, pritisak je veliki zbog uticaja krize u Rusiji i Ukrajini, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno suna godina u celoj Evropi, koja je smanjila proizvodnju elektrine energije iz hidroelektrana i to utie na povećanje cena na veletrnicama. Kako će to uticati na cenu domaćinstva zavisi i od odluka vlade, ali će neko morati da plati tu razliku. U ovom sluaju teret je na dobavljaima, trenutno na HEP-u, koji dri veliki udeo na maloprodajnom tritu u Hrvatskoj“, rekao je Jakić.

On istie da cena koju sada plaaju nije dugorono odriva, ali i da je nezahvalno prognozirati kako će se cene kretati.

„Imamo poremećaj u snabdevanju i teko je predvideti kako će se cene kretati, ali sigurno neće biti znaajnijeg smanjenja cena u narednom periodu, one će ostati na visokom nivou nekoliko meseci, moda i due, i pitanje je koliko je to odrivo za funkcionisanje energetskih kompanija“, rekao je Jakić.

O redukcijama

to se tie pomenutih redukcija struje, direktor instituta Hrvoje Poar rekao je da se nada da do takvog scenarija neće doći.

„Meutim, injenica je da imamo znatno manju proizvodnju iz hidroelektrana i veću potrebu za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza. Mnoge evropske zemlje se suoavaju sa slinom situacijom. Rekao bih da je situacija zabrinjavajuća, ali ipak ne i alarmantna i nadamo se da neće biti potrebe za redukcijama“, rekao je Jakić.

Ipak, graanima Hrvatske je dao savete. „Treba pozvati sve graane u to većem broju, kao i preduzetnike, da preduzmu mere tednje. Nikada nije bilo vanije da tedimo energiju nego sada, kako bismo izbegli redukcije u zimskom periodu, da rezervoari budu puniji i da skladita gasa budu to punija“, rekao je Jakić.

Mere Severne Makedonije

U Severnoj Makedoniji e 1. septembra stupiti na snagu mere koje bi trebalo da omogue utedu struje do 15 odsto.

U odluci vlade, koja je doneta na sednici u utorak, date su preporuke domainstvima i preduzeima, i konkretni zadaci dravnim institucijama, izvestila je televizija Sitel.

Na narednoj sednici vlade trebalo bi da bude doneta odluka o proglaenju krize u energetskom sektoru. Za sada nema najava o restrikcijama struje, a iz vlade najavljuju poveanje proizvodnje, dodaje makedonski medij.

Mere su podeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga da li su za domainstva, preduzea ili objekte, institucije i dravna preduzea, saoptio je ministar privrede Krenik Bektei.

Gaenje dekorativne rasvete na javnim zgradama i spomenicima kulture, gaenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svetlosti, hlaenje klima-ureajima na temperaturi ne nioj od 27 stepeni i grejanje na ne veoj od 20 stepeni, gaenje raunara nakon rada, redovno zamena filtera na grejnim i klima ureajima, zamena prozora onim energetski efikasnim, samo su deo zadataka utvrenih za dravne institucije.

Domainstvima se preporuuje da bojler ukljuuju samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogustvu kada je jeftina struja, zatim racionalna upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora…

Poslovnoj zajednici se nalae da iskljui dekorativnu rasvetu na svim zgradama, da ne koristi osvetljenje u unutranjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, racionalno grejanje i hlaenje klima-ureajima, primena novih tehnologija za poboljanje energetskih performansi industrijskih postrojenja…

Ukoliko se ne postigne cilj od 15 odsto utede elektrine energije, Bekti je najavio da e uslediti sankcije za elnike institucija u skladu sa etikim kodeksom.

Svakog 15. u mesecu, poev od septembra, javno e se objavljivati rauni za struju dravnih institucija. Cilj nije samo da graani imaju uvid u potronju, ve i da znaju da li su potovane obaveze vlade o tednji. Izvetaje institucija o utroenoj elektrinoj energiji objavljivae Ministarstvo privrede.

Uredbom o najavljenom proglaenju kriznog stanja u sektoru elektrine i toplotne energije predvieno je da ona traje 30 dana, zbog ega e u meuvremenu parlamentu biti upuen zahtev za produenje kriznog stanja do kraja grejne sezone.

Generalni direktor Elektrana Severne Makedonije (ESM) Vasko Kovaevski je najavio poveanje proizvodnje elektrine energije, navodei da je planirano da tri bloka u REC Bitola ponu da funkcioniu od novembra i da e se nastojati da se ne rade klasini remonti sa prekidima proizvodnje od 30, 60 ili 90 dana, ve da se izvode u periodima kada doe do smanjenja potronje.

ESM su u periodu januar–jul ove godine proizvele 2.194 gigavat-sata elektrine energije, ili 15 odsto vie nego u istom periodu 2021. Planom proizvodnje za ovu godinu predvieno je poveanje od 20 odsto u odnosu na prolu godinu.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.[ad_2]

Source link

Slični članci

Pukla brana na jezeru Borovača

NinaG

Situacija sa koronom je ozbiljna, ali nije krizna

NinaG

TRESLO SE U BiH: Zemljotres se osetio i na jugu Hrvatske

NinaG