Tehnologija

Još jedna u nizu milionskih kazni za Gugl

[ad_1]

Gugl je od januara 2017. do decembra 2018. godine obmanjivao australijske korisnike Androida u vezi sa prikupljanjem i upotrebom podataka o njihovoj lokaciji, prenosi B92.

ACCC je rekla da je Gugl nastavio da prati Android telefone korisnika iako su onemogućili „Istoriju lokacija“ u podešavanjima uređaja.

Dok su korisnici bili obmanuti misleći da će ovo podešavanje onemogućiti praćenje lokacije, drugo podešavanje naloga pod nazivom „Aktivnost na vebu i u aplikacijama“ koje je podrazumevano uključeno omogućilo je kompaniji da prikuplja, skladišti i koristi podatke o lokaciji koji mogu identifikovati korisnika.

ACCC kaže da se na osnovu dostupnih podataka procenjuje da je pogođeno više od 1,3 miliona Google naloga australijskih korisnika.

ACCC kaže da su „lični podaci o lokaciji su osetljivi i važni za neke korisnike“ i da bi neki od korisnika možda doneli različite izbore o prikupljanju, skladištenju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji da ih Google nije obmanjivao.

Postupak protiv Google-a pokrenut je u oktobru 2019. godine, a u aprilu 2021. godine je australijski savezni sud utvrdio da je Google prekršio australijski zakon obmanjujući korisnike o prikupljanju i korišćenju podataka o njihovoj lokaciji.

Gugl je u međuvremenu rešio sve probleme koji su doveli do ove kazne, pri čemu se korisnicima više nisu prikazivale obmanjujuće informacije koje sugerišu da će isključivanjem praćenja istorije lokacija prestati prikupljanje informacije o mestima na koja idu sa svojim uređajima.

Francuska Nacionalna komisija za informatiku i slobodu (CNIL) je u januaru takođe kaznila Google sa 170 miliona dolara jer je posetiocima veb sajta otežavao odbijanje kolačića za praćenje skrivanjem ove opcije iza više klikova.

[ad_2]

Source link

Slični članci

Tehnologija: Najveće robotsko „odelo“ na svetu za spasavanje u vanrednim situacijama

NinaG

Šangajska lista: “Univerzitet u Novom Sadu među hiljadu najboljih u svetu”

NinaG

San o skenerima otiska prsta na ekranu je skoro mrtav

NinaG