Vesti

Kosovo: Prijave zbog ratnih zločina protiv potpredsednika Skupštine Srbije – Vesti

[ad_1]

VestiKosovo: Prijave zbog ratnih zločina protiv potpredsednika Skupštine Srbije 2

Potpredsednik Skupštine srbije: Božidar Delić

Foto: FoNet

16. 8. 2022. / 19.03

Udruženje za ratne zločine u Đakovici podnelo je danas Specijalnom tužilaštvu Kosova tri krivične prijave protiv potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića. Na teret mu se stavjaju navodni zločini iz perioda kada je bio komandant 549 motorizovane brigade Vojske SR Jugoslavije na Kosovu

Predsednica Kosova Vljosa Osmani izjavila je da je Božidar Delić komandovao brigadom koja je „masakrirala hiljade građana Kosova“, komentarišući vest da je Udruženje za ratne zločine u Đakovici podnelo danas Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta 549. motorizovane brigade Vojske SR Jugoslavije za zločine na Kosovu.

Božidar Delić je imenovan za potpredsednika Skupštine Srbije i bio je nosilac liste koalicije NADA na parlamentarnim izborima.

Miloš Jovanović, predsednički kandidat ove koalicije, je opisao Delića kao čoveka koji predstavlja „više od običnog vojnika i oficira“, i kao „jednog od najvećih ako ne i najvećeg srpskog ratnika“.

Lider Udruženja za ratne zločine iz Đakovice Škendije Hoda izjavila je da očekuju pozitivne rezultate.

„U prilogu su tri krivične prijave sa činjeničnom dokumentacijom, svojevrsnim dnevnikom delovanja 549. motorizovane brigade pod komandom Božidara Delića. Mi smo je podneli iako su se procedure ovde promenile, malo smo bili nezadovoljni, iako smo opet dobili lepe reči“, prenosi Kossev pisanje portala Kljan Kosova.

Nakon izbora Delića za potpredsednika Skupštine Srbije, Priština je burno reagovala, ocenjujući i da se Srbija „nije promenila od vremena Slobodana Miloševića“.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

[ad_2]

Source link

Slični članci

Pred nama 2 paklena dana a onda totalno suprotno vreme za vikend: Oluja i velika kiša, na snazi 4 upozorenja

NinaG

I Rusija poslala Srbiji jasnu poruku

NinaG

Srbija ima najniži javni dug u regionu

NinaG