Zanimljivosti

MERE U RS – NAJBOLJIM ŠTEDIŠAMA BRIŠU RAČUNE: Za uštede veće od 20 odsto, utrošeni kilovati se neće naplaćivati, kaže direktor ERS

[ad_1]

„ELEKTROPRIVREDA RS“ priprema program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 odsto, a za uštede veće od 20 odsto izdatak će biti manji do 100 odsto, izjavio je generalni direktor preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) Luka Petrović.

МЕРЕ У РС - НАЈБОЉИМ ШТЕДИШАМА БРИШУ РАЧУНЕ: За уштеде веће од 20 одсто, утрошени киловати се неће наплаћивати, каже директор ЕРС

FOTO: D.Novković

On je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima RS kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust na računima od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto i više onda će imati popust na električnu energiju od 100 odsto – objasnio je Petrović.

Iz ERS ističu da građani koji budu imali uštede od 20 i više odsto, na računima za taj mesec neće biti iznos utrošene električne energije i njega neće plaćati.

– Ostaće samo da plate mrežarinu koja je fiksna i koja pripada regulisanoj delatnosti i ne može se umanjivati – istakao je Petrović. – Ono što se može umanjiti jeste iznos utrošene električne energije.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građani ostvare značajne uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova, što znači da jedan kilovat-čas košta dve marke, a to se potroši dok se skuva kafa.

– Ovaj program će biti predočen svim građanima RS u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge – napomenuo je Petrović.

IZVOZNI POTENCIJAL

DIREKTOR ERS u prethodnim najavama ovog programa istakao je da će planiranom uštedom električne energije ERS više zaraditi nego povećanjem cene struje.

– Svako povećanje koje bismo imali omogućilo bi nam mali prihod, jer je naša energija 22,5 evra, a u okruženju je 60 evra. Morali bismo povećati cenu struje duplo da osetimo neke benefite i zato smo se opredelili za drugi koncept štednje, jer bi zbog poskupljenja struje svi ostali u lancu privrede povećali svoje usluge. Imamo izvozni potencijal, ali šteta ga je potrošiti na grejalice, ventilatore i klima-uređaje, nego je bolje da uštedimo i uložimo u dodatne investicije – rekao je Petrović za RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije[ad_2]

Source link

Slični članci

Glumac Milan Vasić predstavio pesmu i spot „Poleteo soko sivi“

NinaG

Život pevačice Kasandre obavijen velom misterije

NinaG

MISTERIJA UKRAJINSKOG KONTRANAPADA Rat ušao u presudnu fazu, a sledeće nedelje mogle bi da odluče de fakto GRANICE UKRAJINE

NinaG