Tehnologija

Momirović: “Litijum bio naša šansa da izmislimo internet”

[ad_1]

Printscreen/YouTube/RTV Kragujevac

(Beta) – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da odluka vlade o obustavljanju projekta investicija u implementaciju modernih tehnologija kao što su litijumske baterije ima svoju cenu, i da je potrebna hrabrost ako se želi iskorak u ekonomskom smislu.

„Ljudi moraju da razumeju, ako želimo da iskočimo, da se pozicioniramo i izađemo iz balkanske perspektive, moramo da se uhvatimo u neki novi industrijski talas. Litijum je bila naša šansa da izmislimo internet, litijum je bila naša nafta i svi mi snosimo deo odgovornosti zašto nismo imali snage, predsednik najmanje“, rekao je Momirović za TV Hepi.

Momirović je rekao da je Srbija u planiranoj eksploataciji litijuma „bila ispred Nemačke“, ali da je ona sad „prestigla“ Srbiju, i da je „potpuno neumesno“ da kao član vlade koja je donela odluku da „eksploatacija bude obustavljena“ – odnosno o odustajanju od tog projekta, sada priča o tome.

„Moram da budem objektivan i preuzmem deo odgovornosti, i nova vlada mora to zaista ozbiljno da preispita“, naglasio je Momirović, ali nije precizirao da li je potrebno preispitati odgovornost članova vlade zbog odustajanja od projekta, ili samu odluku o projektu eksploatacije litijuma.

On je rekao da je u projektu eksploatacije litijuma bilo mnogo problema, pre svega jalovište u dolini Jadra jer nisu definisani jasno prečištaći, ali je to sve pitanje za narednu vladu i za budućnost.

Pominjući saobraćanice koje povezuju Loznicu sa drugim delovima države, on je rekao da je u taj grad došlo nekoliko fabrika, ali da je to „perspektiva koja je previše sporo diže plate“, i da je potrebno ponuditi nešto novo i o tome će morati ozbiljno da se razmišlja u budućnosti.

[ad_2]

Source link

Slični članci

Zbogom fleko! – Telegraf.rs

NinaG

KRENITE U SUSRET INOVACIONOM PREDUZETNIŠTVU:SPLET TECH KONFERENCIJA 2022

NinaG

Mladi Zapadnog Balkana zajedno u istraživanje svemira

NinaG