Vesti

Otvorena izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” Milan Đurić pozvao sve sugrađane da posete izložbu

[ad_1]

Jedinstvena izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezuje čak četiri zemlje, otvorena je na Trgu galerija, čime je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka. Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Na otvraranju izložbe prisustvovao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i tom prilikom pozvao sve sugrađane da posete izložbu.

-Izložbom “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” je označen početak nedelje vizuelnih umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. Izložba će biti realizovana od 24. septembra do 4. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika “Sava Šumanović” u Šidu, a uključiće i programski povezanu postavku u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.
Istinski sam uživao večeras i impresioniran sam izložbom, te pozivam sve sugrađane da posete izložbu – rekao je Đurić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je naglasio da su ovakvi poduhvati vrhunac dobre saradnje između ustanova kulture, te da je rezultat zaista kvalitetan i jedinstven umetnički program.

– Ovo je nivo korespondencije između aktera u kulturi koji sve vreme želimo da postignemo. Najbitnija je uvek ideja, ali da bi bila realizovana, potrebno je da se izađe iz uobičajenih obrazaca, da se napravi novi korak. U tom smislu Evropska prestonica kulture jeste nas podstakla da mnogo brže, nego što bismo inače, progresivnim i otvorenim pristupom omogućimo realizaciju ovako važnih umetničkih programa. Dela Save Šumanovića predstavljaju izvenrednost u istoriji umetnosti, i Novi Sad je svojim građanima i svim gostima omogućio da se upoznaju sa bogatim opusom tog velikana. Zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u ovaj program i čestitam im na posvećenosti i dobroj organizaciji da ova izložba bude deo kulturne ponude Novog Sada – istakao je Dalibor Rožić.

Grad Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Program svečanog otvaranja izložbe obuhvatio je i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića. Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti. Više detalja o Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

nsuzivo


Kurir[ad_2]

Source link

Slični članci

Igor se raduje što ćemo zajedno provesti Novu godinu

NinaG

Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu, „osećamo se kao u zatvoru“: Prošlo godinu dana, a još su tamo

NinaG

Objavljen školski kalendar: Đaci još nisu seli u klupe, a poznato kad će prvi raspust

NinaG