Vesti

Pirotska peglana kobasica dobija svoj muzej: Dalibor čuva stari zanat i oruđe

[ad_1]

Muzej peglane kobasice, Dalibor Tošić

Printscreen: YouTube/Pirotske Vesti

Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra „Boemska potkovica“ planira da u okviru svog centra napravi jedinstveni muzej pirotske peglane kobasice u okviru kog će se nalaziti impresivna zbirka predmeta koji se tiču vekovne proizvodnje pirotskog delikatesa na Staroj planini. Osim pirotske peglane kobasice, Tošić će u muzeju predstaviti i veliki broj drugih pirotskih brendova, poput pirotskog ćilima.

– Nalazimo se u privatnoj zbirci budućeg Muzeja pirotske peglane kobasice. Ovo je privremena postavka koja još nije otvorena za javnost, a nadam se da će svi predmeti biti dostupni javnosti kada završimo građevinske radove u narednom periodu. Muzej će biti deo Degustacionog centra „Boemska potkovica“ u naselju Gnjilan, na putu ka pirostkoj bolnici. Desetak godina sam skupljao predmete, nema mnogo tragova o tome kako se pravila pirotska peglana kobasica, ali postoje predmeti koji su korišćeni u domaćinstvu vekovima unazad, pa su se koristili naravno i za proizvodnju pirotske peglane kobasice, počev od noževa za klanje, obradu mesa, čengela, vaga, kantara, postoji primitivna presa za pravljenje peglane kobasice, stare flaše koje su se koristile za peglanje kobasice – kaže Tošić.

Po njegovim rečima, Muzej peglane kobasice imaće i veliku zbirku pirotskih ćilima.

– To su zaista umetnička dela i to je identitet ne samo Pirota, već i Srbije, tako da će posetioci moći da vide i veliku postavku pirotskog ćilima – dodaje.

Uvesti proizvodnju peglane kobasice u legalne tokove

Degustacioni centar „Boemska potkovica“ jedini proizvodi peglanu kobasicu i tokom letnjih meseci. Tošić navodi da se to radi u kontrolisanim uslovima i da postoji tražnja za peglanom kobasicom, ali da u narednom periodu, kako bi ovaj brend opstao i ne bi sledio sudbinu mnogih starih zanata koji nestaju ili su nestali, mora da proizvodnja peglane kobasice pređe u legalne tokove.

– Ministarstvo poljoprivrede je donelo pravilnik za male proizvođače prehrambenih proizvoda, pa se nadamo da će u narednom periodu proizvodnja pirotske peglane kobasice potpuno da pređe u legalne tokove, jer bi, ako se nastavi sadašnja praksa, došlo do urušavanja brenda, kao što se to desilo sa mnogim starim zanatima. Smatram da je proizvodnja pirotske peglane kobasice ujedno i stari zanat – kaže Tošić.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.[ad_2]

Source link

Slični članci

Objavljen školski kalendar: Đaci još nisu seli u klupe, a poznato kad će prvi raspust

NinaG

MEGAPREOKRET: Ljajić OKRENUO LEĐA Partizanu! | Najnovije vesti

NinaG

Brodovi iz Srbije kreću ka Bugarskoj zbog radova na Dunavu

NinaG