Svet

Putin: Severni tok 2 spreman za izvoz

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je gasovod „Severni tok 2“ spreman za izvoz i ocenio da će to omogućiti pad rekordnih cena gasa u Evropi, javila je agencija Rojters, dok ruski mediji ističu Putinove ocene da je reč o 55 milijardi kubnih metara i da je Rusija spremna za povećane isporuke.

Direktor ruskog energetskog giganta „Gasprom“ Aleksej Miler saopštio je da je danas završeno punjenje tehničkim gasom drugog kraka „Severnog toka 2“ i da je gasovod u potpunosti spreman za eksploataciju. Rusija je sada u mogućnosti da poveća izvoz gasa u Evropu, poručio je Putin.

„Čim Evropljani donesu odluku o puštanju u rad ‘Severnog toka 2’, Rusija će biti spremna da odmah počne sa isporukama, dodatnim isporukama ruskog gasa.

Podsećam vas da se radi o 55 milijardi kubnih metara gasa“, rekao je Putin.

Taj gasovod, podsetio je Putin, doprineće stabilizaciji situacije na evropskom tržištu.

On je dodao da će početak rada ovog gasovoda uticati na sniženje cena gasa ne samo za Evropu nego i za Ukrajinu, navodi Sputnjik.

„Gasprom“ je završio punjenje gasom drugog kraka gasovoda ‘Severni tok 2’ danas u 12:58 po moskovskom vremenu.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra, a trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

Izvor: rs.n1info.com

Slični članci

Pustite starca da priča šta hoće

NinaG

Guverner egipatske centralne banke podneo ostavku – Svet

NinaG

Bajden danas sa Zelenskim o krizi u Ukrajini

NinaG