Svet

RUSIJA I SAD NA IVICI RATA! BELA KUĆA SPREMNA DA UNIŠTI SVET, NE TRPI PORAZ U UKRAJINI! Moskva povukla crvenu liniju, ako je Vašington pređe…

[ad_1]

Sergej Rjabkov, zamenik šefa diplomatije Sergeja Lavrova, optužio je Belu kuću da naoružava Ukrajinu ofanzivnim oružjem i da huška zvanični Kijev da napadne Krim, navodeći da Vašington očigledno nije svestan da na taj način i formalno ulazi u rat sa Ruskom Federacijom.

Direktno mešanje

Prema rečima Rjabkova, zvanična Moskva nastoji da izbegne eskalaciju sukoba i okršaj sa Sjedinjenim Državama, ali to će biti neizbežno ako američki predsednik Džo Bajden nastavi da ugrožava ruske interese i ne shvati ozbiljno upozorenja iz Kremlja.

– Ne želimo eskalaciju sukoba. Želeli bismo da izbegnemo situaciju u kojoj bi SAD postale aktivna strana u ukrajinskom ratu, ali za sada ne vidimo spremnost Vašingtona da ozbiljno shvati ova upozorenja. Jasno je šta će se dogoditi i kakva opasnost vreba ukoliko Rusija i Amerika uđu u direktan vojni sukob – rekao je Rjabkov.

On je odbacio objašnjenje zvaničnog Vašingtona da snabdeva Ukrajinu vojnom i drugom pomoći jer ta zemlja ima „legitimno pravo na samoodbranu“, navodeći da Zapad i režim u Kijevu sve češće i otvorenije govore o napadima na rusku teritoriju.

Bela kuća: Krim je legitimna meta

Neimenovani zvaničnik iz Bele kuće izjavio je za „Politiko“ da američki predsednik Džo Bajden podržava planove zvaničnog Kijeva da napadne Krim, ocenjujući da je to poluostrvo, koje je pod kontrolom Rusije, legitimna meta.

– Predsednik nema problem s tim da ukrajinska vojska napadne Krim. Ta teritorija je došla pod kontrolu Moskve nasilnim putem. Sjedinjene Države smatraju da Ukrajina može da gađa bilo koji cilj koji se nalazi na njenoj teritoriji, a Krim, iako okupiran, jeste ukrajinska teritorija – rekao je američki zvaničnik. 

– Izvinite, o kakvoj samoodbrani pričamo kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi zapadni mentori jasno govore o mogućim napadima na ciljeve koji se nalaze duboko na ruskoj teritoriji, kao što je to sa Krimom slučaj?! Te pretnje ukrajinske strane su diktirane direktno iz Vašingtona. Bela kuća direktno podstiče takve sulude ideje Kijeva. Sjedinjene Države su sve očiglednije i sve dublje umešane u suprotstavljanje našoj vojnoj operaciji u Ukrajini, što Ameriku zapravo stavlja na ivicu da postane aktivna strana u sukobu – ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Napad na Sevastopolj

Zvanična Moskva saopštila je u subotu da je Ukrajina dronovima izvela nekoliko napada na Krim, te da je jedan od dronova pogodio sedište ruske ratne mornarice u Sevastopolju. Tu vest je potvrdio i guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, rekavši da je dron pao na krov štaba flote nakon što ga je oborio ruski PVO.

– Naša vojska je oborila bespilotnu letelicu tačno iznad sedišta flote. On se srušio na krov i zapalio se. Nije bilo povređenih – rekao je Razvožajev.

Mediji podsećaju da su SAD od početka rata bile glavni saveznik Ukrajine i da su do sada toj zemlji poslale više od 50 milijardi dolara vredno naoružanje i vojnu opremu. Američki predsednik Džo Bajden u petak je najavio da je spreman da zvaničnom Kijevu pošalje novi kontingent oružja u iznosu do 800 miliona dolara, koji će uključivati višecevne raketne sisteme HIMARS, haubice M777 i borbene dronove.

Pratite nas na društvenim mrežama


[ad_2]

Source link

Slični članci

Rusija poručuje: Nema ustupaka Americi

NinaG

Ubijena zvezda Tiktoka iz Meksika | Info

NinaG

Pogođen štab Vagner grupe – Svet

NinaG