Vesti region

Slovenački lekari za obaveznu vakcinaciju zbog širenja omikrona

Lekari u Sloveniji upozoravaju da bi zbog širenja omikron soja situacija u bolnicama uskoro mogla da postane alarmantna i zalažu se za uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida-19.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama je danas 574 obolelih od kovida, dva više nego u sredu, ali epidemiolozi očekuju veći porast hospitalizacija za nedelju-dve i da će omikron soj uskoro postati dominantan u Sloveniji, prenela je Hina.

Vlada još nije odlučila da uvede nove mere, iako se poslednjih dana ponovo primećuje porast dnevnih infekcija.

Premijer Janez Janša upozorio je da će najverovatnije uskoro biti potrebne nove mere i „ograničenja nekih sloboda“, ne precizirajući na šta će se konkretno odnositi ; ali je dodao da neće biti uvedeno ništa što se već ne primenjuje u nekim evropskim zemljama.

Epidemiolozi iz Vladinog stručnog saveta za kovid-19 još nisu predložili obaveznu vakcinaciju, ali su u više navrata nezvanično naveli da bi ona bila neophodna, posebno za ugrožene grupe i starije od 50 godina čiji procenat vakcinisanih nije na zadovoljavajućem nivou.

Zbog omikron soja i karantina onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, može da se dogodi da za četiri sedmice samo polovina zaposlenih bude radno sposobna, ne samo medju lekarima i medicinskim sestrama već i u drugim delatnostima, upozorila je danas Tatjana Lejko Zupanc, direktorka ljubljanske infektivne klinike.

Sa sadašnjim tempom širenja omikrona, mnogi će ostati kod kuće, a zatvaranje bi moglo da usledi spontano, dodala je ona.

U Sloveniji je do sada potvrdjeno 348 zaraženih omikron sojem, a potrebno je sekvencionirati još skoro 1.200 uzoraka onih koji su u karantinu za koje se sumnja da su zaraženi istim sojem.

Oko 40 odsto onih koji su testirani u sredu zaraženo je omikron sojem, rekla je novinarima Lejko Zupanc, a iz ; Nacionalnog instituta za javno zdravlje su rekli da očekuju porast infekcija narednih dana.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Izvor: rs.n1info.com

Slični članci

Milica Pavlović je do današnjeg dana nemilosrdna prema majci! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti

NinaG

Požar u Vrpolju kod Šibenika i dalje aktivan, odbranjeni svi objekti

NinaG

Incident na letu do Tuzle, muškarac pokušao da otvori vrata aviona

NinaG