Zanimljivosti

SPC U NIKAD VEĆOJ OPASNOSTI! CARIGRADSKA PATRIJARŠIJA JE SREDSTVO ZA PRITISAK VAŠINGTONA! Stepen razdrobljenosti pravoslavnog sveta neviđen!

[ad_1]

U ovom trenutku najbitnije pitanje je, kaže Ković, koliko je Carigradska patrijaršija autonomna u svom delovanju. On smatra da je ona egzistencijalno zavisna od SAD i da smo svi to videli na primeru Ukrajine.

On objavu Carigrada i potez Prištine dovodi u vezu sa krizom na istoku Evrope i sa pokušajima Srbije da lavira, da ne ispuni baš svaki nalog koji joj se šalje, a boji se da će biti još iskušenja te vrste.

Sredstvo Vašingtona

Naš sagovornik podseća da je Carigradska patrijaršija u Osmanskom carstvu bila oruđe u rukama Turaka, i Srbi su znali da kada im ukinu Pećku patrijaršiju, Grci će doći.

– Kada je 1766. ukinuta na insistiranje grčke jerarhije, odmah su nam došle grčke vladike na koje su Srbi gledali kao na produženu ruku Turaka. Ipak, među grčkim vladikama je bilo dobrih ljudi i velikih duhovnika ali, ako se može govoriti o crkvenoj politici, bili su veoma brzi da nas optuže za etnofiletizam. Šta to znači? Da svi treba da postanemo Grci – naglasio je on.

To što se dešava sa Carigradskom patrijaršijom je za svako žaljenje, kaže Ković i dodaje da ne zna da li patrijarh Vartolomej razmišlja o tome kako će biti zapamćen u istoriji.

Tanjug

Patrijarh vaselkenski Vartolomej deli pravoslavni svet

Naš sagovornik tvrdi da je ovaj stepen razdrobljenosti pravoslavnog sveta neviđen.

– Svašta smo preživeli ali da su Rumunija i Bugarska u NATO i da okreću svoje naoružanje ka Rusiji koja je te države stvarala, da grčki Vaseljenski patrijarh rovari u Ukrajini, da pokušavaju da okrenu Srbiju protiv Rusije… Za taj stepen rascepkanosti je najviše odgovoran patrijarh Vartolomej. Ne može on da ispunjava naloge jedne velike sile. On je patrijarh, ako treba da plati cenu neka plati, neka se žrtvuje i biće još veći. On se, međutim, plaši šta će biti sa njim ako ga Amerikanci napuste – smatra profesor Ković.

Situacija opasna za SPC

Na pitanje, da li bi nakon eventualnog odvajanja takozvane Makedonske crkve moglo da dođe i do odvajanja drugih teritorijalnih eparhija, naš sagovornik kaže da ne želi da daje ideje našim neprijateljima kojih očigledno ima mnogo. Carigradska patrijaršija je, objašnjava on, tzv. Makedonsku pravoslavnu crkvu zadržala u sastavu Srpske pravoslavne crkve ali su je priznali za kanonsku da bi vršili pritisak na SPC da sa njima pregovara.

– To su papističke ambicije Fanara. Svima je jasno šta se dešava, i onima na istoku i onima na zapadu. Zašto Carigradska patrijaršija to radi, ne znam ali je situacija sasvim opasna za SPC – zaključio je istoričar Miloš Ković.

Pratite nas na društvenim mrežama


[ad_2]

Source link

Slični članci

Planeta Zemlja, geologija i tehnologija: Kako će se formirati sledeći „superkontinent“

NinaG

NJIH ČEKA DUG I SREĆAN ŽIVOT! Žene rođene u ova dva horoskopska znaka su posebne i po mnogo čemu imaju SPECIFIČNU SUDBINU!

NinaG

KUPILA HALJINU ZA KRALJICU, PA IPAK ONA OBUKLA! Noletu donela veliki uspeh! Mama DIJANA otrkila dugo čuvanu TAJNU!

NinaG