Nekretnine

Zaboravljene subvencije mamama? Zaštitnik ispituje postupanje Ministarstva rada

[ad_1]

Više od mesec dana je prošlo otkako je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević najavila da će mame odbijene za subvenciju za prvi stan, iz razloga što su već potpisale kupoprodajni ugovor, ipak dobiti novac. Ona je 4. avgusta izjavila da će se u narednom periodu „raditi na pronalaženju pravnog osnova da sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove za subvenciju i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana“. Od tada do sada – ništa se nije promenilo. Majke sa kojima smo razgovarali su rekle da, po pitanju subvencija, nemaju novih informacija. Jedna od njih, Katarina Jelisavčić Marković je u međuvremenu podnela tužbu Upravnom sudu, dok je Zaštitnik građana, postupajući po njenoj pritužbi, odlučio da pokrene ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad.

darija kisić tepavčević

„Niko nas nije zvao proteklih mesec dana… Niti nas zovu, niti se šta dešava… Nemaju inofrmacije ni u gradskoj upravi… Kad zovemo ministarstvo, koga god dobijemo kažu da nisu nadležni…Verovatno čekaju da se oformi nova vlada“.

Ovim rečima četiri mame o kojima je portal N1 ranije pisao, opisuju šta se promenilo po pitanju njihovih prava na subvencije za prvi stan. Sve četiri su, podsetimo, bez subvencije ostale (iako su ispunjavale sve uslove), samo iz jednog razloga – potpisale su kupoprodajni ugovor za stan neposredno pre nego što su predale zahteve za subvencije. Tim potpisom one pred državnom komisijom, koja odlučuje o dodeli novca – imaju nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na subvenciju.

Državna uredba koja propisuje uslove za ovu državnu pomoć kaže – dostavlja se predugovor, a ne ugovor o kupoprodaji.

Međutim, ta ista uredba ne uzima u obzir rokove potrebne za realizaciju stambenog kredita, niti rokove iz predugovora, jer – nijedan investitor neće večno da čeka na kreditnog kupca i njegovu subvenciju, kada stan može da proda za keš.

Pogotovo kada se na rešenje komisije čeka i više meseci.

Katarina: Podnela sam tužbu

Rešenja o odbijanju prava na subvenciju ovim mamama su uručene bez prava na žalbu. Dozvoljeno im je samo pokretanje upravnog spora, što je jedna od majki i učinila.

Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda podnela je tužbu Upravnom sudu na samom isteku roka od 30 dana od uručenja rešenja. Nije, kaže, htela da propusti rok da zaštiti svoja prava. Ove nedelje dobila je i dopis Zaštitnika građana, kome je podnela pritužbu na rešenje Ministarstva rada o odbijanju zahteva za subvenciju.

Zaštitnik građana ovu majku je obavestio da je doneo Zaključak o pokretanju ispitnog postupka ocene zakonitosti i pravilnosti rada  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Ispitujući ispunjenost uslova za postupanje po podnetoj pritužbi  u okviru navoda  pritužbe i razloga za njeno podnošenje, razmatrajući priloženu dokumentaciju, Zaštitnik građana je doneo zaključak o pokretanju ispitnog postupka  ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, navodi se u zaključku Zaštitnika građana.

Podsetimo, postojeća uredba o dodeli subvencija majkama za prvi stan ima značajne nedostatke.

Za početak – nedostaju precizni rokovi.

Nije precizirano do kada država mora da donese rešenje, pa su tako Jovanovići iz Subotice čak tri meseca čekali na odluku države o njihovoj subvenciji. Nasuprot tome, od majki se zahteva da dostave predugovor koji ima precizan rok za isplatu kupoprodajne cene.

Potom, advokati, kao što je portal N1 već pisao, ističu da je protivustavno da majke nemaju pravo žalbe na rešenje komisije o uskraćivanju subvencije.

U ministarstvima – ni reči

Uslovi za majke koje žele da dobiju državnu subvenciju za kupovinu prvog stana su, po važećoj uredbi, da su rodile bebu ove godine, da im plata ne dostiže republički prosek (zajedno sa parnerovom platom da su ispod dve prosečne zarade) i da nemaju nekretninu u vlasništvu. Instrukcije Ministarstva za rad su da one nikako ne treba da potpisuju kupoprodajni ugovor sve dok ne dobiju odgovor od državne komisije da im je odobrena subvencija. Tek potom, kada se donese rešenje o dodeli subvencije, majka može da potpiše ugovor o kupoprodaji, čime se i upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine. Ovo je u praksi teško ostvarivo, upravo zbog rokova na tržištu nekretnina gde se kupoprodaje realizuju u mnogo kraćim rokovima.

Do prvih dana avgusta subvencije za stan dobile su četiri mame – iz Sombora, Kragujevca, Trstenika i Bečeja, dok je u proceduri bilo blizu 40 zahteva.

U ponedeljak, 5. septembra, tačno mesec dana po izjavi ministarke Darije Kisić Tepavčević da će biti rešen problem subvencija za mame koje su odbijene samo zbog potpisanog kupoprodajnog ugovora, uputili smo pitanja Ministarstvu za rad – da li se priprema izmena uredbe ili će ovo pitanje da se reši na neki drugi način. Ista pitanja, istog dana, uputili smo i nadležnom Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju. 

Do trenutka objave ovog teksta odgovori – nisu stigli.[ad_2]

Source link

Slični članci

2022. godina beleži pad odobrenih stambenih kredita

NinaG

Kako osigurati kapital od inflacije i svjetske krize

NinaG

Da li će cene stanova nastaviti da rastu?

NinaG